Dagen efter smager dårligt

Jeg sidder lige nu og følger reaktionerne på valget i går. Og det, der er meget tydeligt på de sociale medier, er, at der ikke rigtig er nogen, der fejrer noget. Det er kun de utilfredse, der fylder. De andre skjuler sig sikkert for fakler og høtyve.

Jeg hører selv til blandt de utilfredse, men jeg får alligevel en smule kvalme af det ensidige kommentarspor. For her sidder de selvudnævnte demokratidirektører med deres skarpe fingre og peger spidst på de mennesker, der ifølge dem er uegnede til at bruge demokratiet. ”De burde ikke have lov til at stemme,” bræger man, mens man med selvtilfreds mine læner sig tilbage i sin trone, som man helt selv har bygget af politisk korrekthed.

Jeg er også frustreret. Men hvad er det egentlig, I har tænkt jer, at man skal gøre ved dem, der mener ”det forkerte”?
”De er farlige,” siger I. Plejer det ikke at være noget af det sidste, man siger, inden man spærrer folk inde?

Valgresultatet fylder mig med utryghed, men jeg bliver altså også temmelig utilpas, når man uden videre ytrer, at dem, der er uenige, bør miste stemmeretten.
Hvad med, at man i stedet arbejdede for, at flere danskere gad lette røven fra søndagssofaen og komme af sted til stemmeurnerne? Hvad med, at vi debatterede uden at dømme? Hvad med, at vi passede godt på demokratiet og tænkte på oplysning, debat og åbenhed som en væsentlig del af det?

Jeg ved godt, I er trætte af det hele lige nu, men gider I ikke nok lige tænke lidt over forskellen på diktatur og demokrati?

7 tanker om "Dagen efter smager dårligt"

 1. Deborah

  Jeg hader at diskutere politik, og jeg har slet ikke set valget eller resultatet. Det bliver jo som det bliver, uanset at jeg sidder en hel aften og hidser mig op (så kan jeg bruge, de kræfter jeg bestemt ikke havde i går aftes eller i dag, langt, langt bedre og det gør jeg) – om jeg så er enig eller ikke. Jeg gør min pligt, og what will be, will be. Men du har da ganske ret, at “smide med mudder” flytter ingenting.

  Svar
  1. annebredahl Forfatter

   Nej, jeg kan blive helt bange for, at muddersmidning kan få nogen til at stemme modsat i trods. Fordi det bare bliver så ukonstruktivt.

   Svar
 2. Trine Jensen

  Så uendeligt mange likes herfra!

  Desuden synes jeg også valgresultatet tyder på, at man vinder ved at tale til vælgerne i et sprog de kan forstå – så ved man i det mindste hvad man skal være enig eller uenig i. Jeg ved godt at EU ikke er nemt, men flere af kandidaterne kunne godt have gjort et bedre formidlingsarbejde, for EU er fanme vigtigt!!

  Svar
  1. annebredahl Forfatter

   Jeg tror, du har fat i noget meget rigtigt der. For nogle mennesker handler det ikke så meget om det, der bliver sagt, som den tone, det bliver sagt i. Dem, jeg stemmer på, taler meget ned til folk, og jeg skal dælme holde tungen lige i munden for ikke at skride i trods.

   Svar
 3. Jeppe Morgenthaler

  Jeg er på mange måder enig med dig, men omvendt – hvis vi nu trækker parallellen til 30’ernes politiske situation, hvor den radikale højredrejning i dele af Europa førte til 2. Verdenskrig, og også huske hvor hårdt DF trækker stregerne op, i forhold til hvem der er velkomne i DERES samfund, så synes jeg altså også at det er forståeligt nok at folk korser sig højlydt og lader frustrationerne få frit løb.

  Det er en pisse uhyggelig, hadefuld, xenofobisk højredrejning vi ser – og sidst vi så den førte den det sorteste onde med sig.

  Jeg lægger dog meget af skylden hos V og K, som lukkede dem ind i varmen for at holde på magten. Valgresultatet i går er prisen.

  Svar
  1. annebredahl Forfatter

   Jeg tror slet ikke, vi er uenige. Gu skal vi debattere noget, der (i vores øjne) er åbentlyst forkert. Selvfølgelig skal vi sige højt, at vi er utilfredse og at det, der foregår, er uhyggeligt. Det handler ikke om retten til at sige sin mening. Det handler om at sige den på en måde, som ikke bliver en konkurrence om, hvem der er bedst til at råbe idiot efter modparten.
   Så længe det ikke er ulovligt at stemme på DF, kan man ikke gøre så meget andet end at forsøge at oplyse – helst uden at være nedladende. Der kommer ikke meget godt ud af at håne folk til tavshed.

   Jeg kan se rundt omkring, at folk tror, jeg skriver, at man slet ikke må kritisere valgresultatet. Så tror jeg lige, man skal læse indlægget igen. Jeg er selv skidesur over det. Men jeg er altså også skræmt over, at man uden videre siger, at andre voksne bør miste retten til at stemme, fordi man er uenig.

   Svar
 4. Gitte K

  Hej
  Jeg er enig med dig – man skal ikke dæmonisere hinanden pga hvem man stemmer på. At tillægge hinanden værdier som ‘farlige’ osv nytter ikke. Oplysning, oplysning, oplysning. Og i sidste ende respekt for, at folk stemmer. Dem, der ikke stemmer, er dem, der bør miste brokkeretten. Hvis du ikke tager stilling, så har du sagt nej tak til indflydelse.

  En anden spooky ting, som flere er kommet frem med på min Facebook er et forslag om at fjerne partistøtten. Eefter min mening et helt igennem udemokratisk og skræmmende forslag. Man vil ikke have, at Lars Løkke får nyt tøj på vores regning, javel. Men netop partistøtten gør det jo også muligt at starte nye partier op. Uden partistøtten er partierne afhængige af donorer. Dvs erhvervslivet og millionærer. Hvad så med de partier, som vi almindelige dødelige gerne vil have til magten? Jo, de vil blive tiet ihjel. De får ingen sponsorkroner fra erhvervslivet, når de taler for at samle de syge op, forlænge dagpengene eller hæve skatten eller noget helt fjerde – og hvis partistøtten tilmed forsvinder, så skal de klare sig selv – men for hvilke penge? Så bemærker man slet ikke deres valgkamp, som forsvinder i glittede outdoorreklamer for de store partier, og så har vi en total skævvridning af demokratiet. Spooo-kyy!

  Nå, undskyld – jeg blev grebet af dit indlæg. Skriver ellers aldrig om politik, fordi jeg er en af dem, der bliver dæmoniseret og tillagt diverse onde værdier – og jeg er ellers rimelig rar … *suk*

  Gitte K

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.