Pigen, der havde det hele

Jeg gik inderst inde ikke op i at være sej, men det med de cigaretter var alligevel for fristende. Det virkede som en god måde at se ældre ud, hvis man nu skulle gå hen og få brug for det. Så vi købte en pakke med 10 Prince hver. Ikke noget med at dele en pakke med 20. Det skulle være vores egne cigaretter.
Det var selvfølgeligt hemmeligt, at vi var begyndt at ryge, så vi gik hen til det åbne grønne område ved den store vej. Vi gik helt op på toppen af bakken og satte os på bænken deroppe. Jeg inhalerede ikke. Kunne ikke finde ud af det. Men det kunne hun. Hun havde altid været mere sej. Det understregede hun, når hun stak underkæben ud og gjorde stemmen ru, hvis hun skulle sige noget vigtigt. Og hun sagde nærmest kun vigtige ting. Ting om hendes familie. For eksempel hvor rige de var. Og jeg havde ingen grund til at tro, at det ikke var sandt. Jeg havde jo været i deres hus, som var et de selv ejede, og som var i to etager. Jeg boede i et fladt boligforeningshus, og det var absolut ikke noget at prale af.
Hjemme hos hende havde de en stor kummefryser fyldt med frostretter. Hvis jeg var heldig, fik jeg lov til at smage en bid af en pizza, når vi var hos hende efter skole. Det skete ikke så tit, for hendes forældre ville ikke have, at hun delte. Det sagde hun. De havde også et stort fjernsyn og en videomaskine. Og en carport. Og en udestue. Den var de meget stolte af. Men det, der for mig understregede familiens rigdom, var sodavandsmaskinen. Jeg fik kun sodavand til jul, men hun kunne lave en grøn eller rød sodavand, når det passede hende. Jeg kunne næsten smage det, når hun drak sådan en foran mig.
Hendes forældre var vist ikke så vilde med mig, og det var forståeligt nok. Jeg var sådan en mager en nede fra den billige ende af byen. Jeg var så genert, at jeg ikke sagde noget, når de var der. De syntes nok, at deres datter hørte sammen med nogen, der var sejere. Sært nok var der bare ikke så mange andre end mig, der var interesserede i at være sammen med deres datter. I lang tid forstod jeg heller ikke selv, hvorfor en som hende ville være min ven. Senere fandt jeg ud af, at hun havde et meget afslappet forhold til sandheden. Så afslappet, at hun hellere end gerne lod andre tage balladen for løgnene. Men altså, det fandt jeg jo først ud af meget senere, så jeg kunne stadig nøjes med at være imponeret.
Efter en halv time var vi færdige med at ryge vores cigaretter. På den halve time lærte jeg at lave røgringe, og at rygning ikke var for mig. Hun lærte endnu en ting, der fik hende til at se sej og voksen ud. Så kunne hun skubbe kæben ud og spørge nogen af de store henne fra hallen, om de gav en smøg.
Jeg fik nok af konsekvenserne af hendes løgne, så venskabet sluttede. Men jeg nåede at se hendes familie gå i stykker på tragisk vis. Jeg nåede at se tvangsauktionen, og jeg så, at de ikke var gode til at passe på hinanden.

En tanke om "Pigen, der havde det hele"

  1. JJ

    Jeg elsker, når du skriver, for du skriver med så meget liv. Liv og vid! Og varme. Og det skal man huske at fortælle en skribent. Tak for det – og for dig. Tak for, at du deler dine livsbidder. Jeg er vild med det hele!

    KhJ

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.