Flere penge giver flere penge

I løbet af 2018 har vores økonomiske situation ændret sig skørt meget. Jeg er syg, min mand er selvstændig og arbejdede i en butik for at tjene ekstra penge, men der var aldrig helt nok. Først på året fik jeg min forsikring for tabt arbejdsevne, og senere på året fik min mand mere eller mindre kastet det mest perfekte job i nakken.
Ydrk, jeg bliver lidt utilpas af at fortælle om penge. Det er, som om det var nemmere at tale om det, da der ikke var nogen. Sikkert fordi mange (med god grund) går ud fra, at syg er lig med fattig. Men det var så også det eneste nemme ved den sag, for det siger sig selv, at livet bliver lettere, når man ikke har pengerelateret mavepine. Vores liv har ændret sig, og nu oplever jeg, hvor nemt det er at spare penge, når man har nok af dem.
Tidligere købte vi præcist det, vi havde brug for og ikke mere. Og vi købte det først det øjeblik, vi manglede det. Nu kan vi købe ind i store mængder, når noget er på tilbud, og det er helt vildt, så meget vi sparer.
Vi har lavet en regel, der hedder ”køb kun én gang”, der går ud på, at alt nyt herhjemme skal købes i en stil og en kvalitet, vi gider at kigge på de næste mange år. I mit liv har der været nok billige skæve t-shirts, flæser jeg blev træt af efter en måned og indretningsdims, der faldt fra hinanden efter to minutter. I sidste ende blev det alt for dyrt — og det var meget lidt bæredygtigt.
Vi vil gerne leve mere bæredygtigt. Det er vi nok mange, der vil, men bæredygtighed er i høj grad også mest for dem, der har penge. Jo, jo, man kan købe brugt, men det handler mange gange om at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det kan kræve ressourcer, som ikke alle har — mange tænker aldrig over, hvor udmattende det kan være at mangle penge altid.
Vi køber bivokswrap og sugerør i rustfrit stål, og det er så skidesmart, at det kan bruges igen og igen. Men det koster en del mere end brug-og-smid-væk-løsningerne, og 130 kroner for et fedtet stykke stof, man kan pakke sit brød ind i, er ikke det, man prioriterer, hvis man knapt nok har råd til mad.
Vi mangler ikke penge, men de mange skrabede år sidder dybt i os, og vi er blevet meget forsigtige. Vi får dårlig samvittighed, hver gang vi køber noget, og vi bruger sært lang tid på at retfærdiggøre vores køb. Rester af mavepinen er der stadig, selv om vores overordnede forbrug er så lavt, at banken var overrasket. Vi er lettede over vores nye situation, men vi er forsigtige. Vi bliver i vores lejede hus, vi skal ikke på dyre rejser eller have en ny bil. Jeg ved, hvordan tingene kan ændre sig på et øjeblik.

2 tanker om "Flere penge giver flere penge"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.