Det har jo ikke noget med dig at gøre

Det er 1939, og en flok vestjyder har fået tilbudt en gratis flyvetur. Min farmor og farfar siger ja tak og letter fra jorden for første gang i deres liv. De elsker hinanden højt, de to. De elsker livet, de elsker at rejse, de elsker oplevelser. Og det må være det, der er det vigtigste, da de går ombord i det lille fly. De vil have en sjov oplevelse.
For det er altså ikke bare et fly, de sidder i. Det er et fly med et hagekors på halefinnen.

Ingen af mine bedsteforældre var modstandsfolk. De var ikke helte. Min mormor og morfar levede et stille og anonymt liv på en lille bondegård. Min farmor og farfar rejste, kørte på motorcykler og var en del af det bedre borgerskab. Jeg ved ikke, hvor nogen af dem stod før krigen. Jeg ved ikke, hvor nogen af dem stod efter krigen. Det var ikke noget, vi talte om. Men jeg ved, at når man i 1939 stiger på et nazifly for oplevelsens skyld, er man i mildeste tilfælde bare lige-glad. Et fly er et fly og pyt med nazitingen. Kan det ikke bare være lige meget?

Jeg afskyr ”lige meget”. Det er noget, man bruger, når det ikke går ud over én selv, når man ikke forstår alvoren, når man er ligeglad med alvoren. ”Lige meget” er din blanke stemme, din ”det vil jeg ikke blandes ind i” og din ”jeg går ikke op i politik”.

I 1939 satte mine bedsteforældre sig ind i et nazifly for deres fornøjelses skyld. Jamen, det var da lige meget. Hvor slemt kunne det egentlig også blive med de der nazister?

2 tanker om "Det har jo ikke noget med dig at gøre"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.